Friss! Máris itt a törvényjavaslat: tárolhatják a Szigeten fesztiválozók adatait

              Szerző: TCI                                               Olvasási idő: 1 perc

Kormánypárti képviselők törvénymódosítással legalizálnák a nagy létszámú fesztiválokon részt vevők személyi adatainak bekérését, - sőt a biztonságos szórakozás érdekében kifejezetten előírnák azt.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, rekordbírságot kapott a Sziget, a VOLT és a Balaton Sound fesztiválokat is szervező Sziget Zrt.


A jogalap nélküli adatgyűjtés miatt 30 millió forintos büntetéssel sújtott szervezet a 2016. június 1-től 2018. május 24-ig terjedő időszakban a fesztiválokon alkalmazott beléptetési gyakorlatában bizonyult vétkesnek.


A beléptetés során a szervezők beszkennelték a vendégek személyi igazolványát, az érintetteket pedig nem tájékoztatták megfelelően az adatkezelés körülményeiről, így arról sem, hogy milyen célból és mennyi ideig kezelik a személyi igazolványokról készített másolatot.


A Sziget az igazolványok ellenőrzésekor többek között a terrorizmus elleni harcra és a jegyüzérkedés megakadályozására hivatkozott, így bírósági felülvizsgálatot kért az ügyben, és jelezte, perre megy a Hatósággal (NAIH).


A törvényalkotókhoz hamar eljutott a szervezet kérése, és már június 18-án törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez Gulyás Gergely és Kocsis Máté fideszes, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő.


A törvénymódosítás alapján nem csak hogy megengedik majd a fesztiválszervezőknek a résztevők adatainak gyűjtését, de kifejezetten elő is írják, hogy nyilván kell tartani a jövőben azok személyes adatait, akik 25 ezer főnél nagyobb létszámú zenei rendezvényekre lépnek be.

A törvényjavaslat legkorábban a véleményezést és esetleges módosító indítványok elfogadását követő 15 napon belül léphet életbe, így a - két közelgő nyári fesztivál, - a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound-  esetében még nem tudja a már jól bevált rendszerét alkalmazni a Sziget Zrt.


Nyilatkozata szerint azonban ennek ellenére mindent megtesz látogatói biztonságáért és a jegyekkel való visszaélés ellen is. A Szigeten - reményeik szerint pedig - már az új, elfogadásra kerülő törvénynek minden szempontból megfelelő, hatékonyan működő check-in rendszerrel ellenőrzik majd a látogatók személyi azonosságát.


Hasznosnak találta? Olvassa rendszeresen további cikkeinket a Watchdog Blogon, vagy ajánlja ismerősének!


Segítségre van szüksége cége adatvédelmi megfelelőségét illetően?

Az alábbi gombra kattintva kapcsolatba léphet velünk!