Óvja adatait téli utazásai idején!

                   Szerző: TCI                                                          Olvasási idő: 6 perc

A január sokak számára a téli síutak, vagy épp a távoli egzotikus nyaralások ideje. Mindegy, hogy téli, vagy nyári kikapcsolódás, a legbiztosabb, ha adunk Önnek néhány igazán hasznos adatvédelmi tippet annak érdekében, hogy az útja valóban pihentető és kellemetlen meglepetésektől mentes legyen.

Az utazás előtt

Az utazásfoglalási lehetőségek tárháza igen széles, de egyvalami közös bennük: mindegyiknek van adatvédelmi vonatkozása.

Amennyiben utazási irodán keresztül foglalja le álmai útját, érdemes egy pillantást vetnie az iroda honlapján - remélhetőleg - fellelhető adatvédelmi tájékoztatóra. Itt tájékozódhat arról, miképpen kezelik az Ön személyes adatait. Amennyiben interneten keresztül utat, javasoljuk, hogy ezt minden esetben biztonságos kapcsolatot használva tegye, szállásfoglaláshoz pedig olyan platformot használjon, amely nem kéri el személyes igazolványai számát. (Repülőjegy foglalásnál ettől természetesen nem tekintenek el.)

Különösen hangozhat, de jobb, ha felkészül okostelefonja vagy egyéb adathordozója esetleges ellopására, elvesztésére! Adatai legyenek biztonságban:

Utazás előtt "tegyen rendet" készülékein, melyeket magával kíván vinni! Érdemes csak a feltétlenül szükséges adatokat magánál tartania, a többi érzékeny és fontos, személyes vagy üzleti adatát helyezze át egy olyan külső adathordozóra, melyet otthon hagy.

Titkosítsa elektronikus eszközei fájlrendszerét - így megvédheti elvesztés vagy lopás esetén a tárolt adatokat, például a címjegyzékben szereplő névjegyeket, a híváslistákat, az SMS-eket, a fényképeket, böngészési előzményeket...stb. Napjainkban számos eszközön automatikus a titkosítás. Ellenőrizze a beállítások menüpontban, hogy a titkosítás aktiválása megtörtént-e!

A legoptimálisabb természetesen, ha a fenti két megoldás kombinációját alkalmazza, de vigyázat! Néhány ország nem engedélyezi a beutazást titkosított adathordozóval. Érdemes előzetesen tájékozódnia a felkeresni kívánt ország belépési követelményeiről.

Az utazás alatt...

...a legnagyobb adatvédelmi kockázatot a személyes adatokat tartalmazó igazolványok elveszítése és a nyilvános WI-FI Hotspotok rejtik.

Gyakran hallhattuk szüleinktől, érdemes is megfogadni: a fontos, személyes dokumentumokat tartsuk mindig védett helyen, lehetőség szerint testközelben, és soha ne adjuk illetéktelen kezébe, - akadályozzuk meg a jogosulatlan betekintést is!

Természetes, hogy használja a nyilvános WI-FI hálózatokat utazása közben, - ha másért nem azért, hogy böngészéssel üsse el a várakozási időt.

Ugyanakkor határozottan javasoljuk, hogy ne töltsön fel és le személyes, érzékeny adatokat ezeken a hálózatokon keresztül! Az online-bankolással, vagy személyes postafiókja ellenőrzésével érdemes megvárni, míg újra biztonságos kapcsolatot használhat.

Végre pihenünk...

...minden esetben ügyeljen arra, mely személyes adatait adja át harmadik félnek! Igaz ez a szállásra, az utazási irodák képviselőire, vagy a nyaralás alatt szerzett ismerősökre ugyanúgy. A legtöbb európai országban törvény vagy rendelet írja elő a szállodai bejelentkezéskor átadandó személyes adatok körét és ezek megőrzési idejét.

Ezek általában az alábbiak: érkezés ideje, családi- és utónév, születési dátum, állampolgárság, lakcím, vendéggel együtt utazók száma és állampolgársága, érvényes személyi okmányok száma külföldiek esetén. Érdemes tudnia, hogy további személyes adatokat Ön nem köteles szolgáltatni a szálláshely felé.

A szálláshelyadónál az alábbi részletekről érdemes még tájékozódnia:

  • adatai megőrzésének ideje
  • adatainak továbbítása harmadik fél felé (adatfeldolgozó)
  • adatkikérés és adattörlés lehetősége
  • tájékoztatás az adatbiztonsági intézkedésekről


Amennyiben követi a fenti utazási tippeket, máris sokat tett egy adatvédelmi szempontból nyugodt és biztonságos, pihenésért. Élvezze a pihenés napjait, töltődjön fel a hideg napokon is!

Hasznosnak találta? Olvassa rendszeresen további cikkeinket a Watchdog Blogon, vagy ajánlja ismerősének!

Segítségre van szüksége cége adatvédelmi megfelelőségét illetően?

Az alábbi gombra kattintva kapcsolatba léphet velünk!